PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

MUH. STANDARTLARI

Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. RESMİ GAZETE

DUYURULAR

YENİ NESİL YAZARKASA

        

UZATILIRMI BİLEMEYİZ..ANCAK BİLGİLERİ PAYLAŞMAKTA FAYDA VAR..

 

Maliye Bakanlığı kayıt dışı ile mücadele ve vergi gelirlerini artırma kapsamında teknolojik alt yapıya önemli ölçüde yatırım yaptı ve yapmaya devam ediyor. Bu sayede oluşturduğu bilgi havuzu ile kontrol ve denetimleri “bir tuşa basma” kolaylığı ile yapabiliyor.


Bakanlığın bu kapsamında hayata geçirdiği önemli bir uygulama da “yeni nesil yazarkasa” kullanımıdır. 

 

 

3100 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları (ÖKC) Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanuna göre kullanmak zorunda oldukları ödeme kaydedici cihazların yerine  Yeni Nesil ÖKC” kullanmak zorundadırlar.01.10.2013 tarihinde, kademeli olarak yürürlüğe giren uygulamaya göre, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren akıllı yazarkasa kullanmayan mükellef kalmayacaktır. Aksi halde cezalı duruma düşebilirsiniz. (600-TL ile 1.300-TL)


Akıllı yazarkasalar sayesinde Maliye, anlık bilgi görüp denetleyebilecek. Fiş ve fatura bilgileri POS cihazlarının dekontlarıyla elektronik ortamda karşılaştırılacak. Böylelikle Maliye, kayıt dışıyla mücadele için vergi denetimini teknolojiden faydalanarak yapacak.


Kademeli geçisin en son aşaması 01.01.2016 tarihinden itibaren tüm ÖKC kullanmak zorunda olanlar EFT-POS özelliği olan yeni nesil ÖKC kullanmak zorundadırlar. 


Düzenlemenin kapsamı ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorunda olanlar için geçerlidir. 


Akıllı yazarkasa alan mükellefler alış faturasının düzenlendiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde bağlı bulundukları vergi dairesine bir dilekçeyle (alış faturası örneği, cihaz sicil numarası, cihazdan alınan bir fiş örneği de dâhil olmak üzere gerekli belgeleri eklemek suretiyle) müracaat ederek cihazlarını kayıt ettirmek zorundadır.  Ayrıca mükelleflerin kayıt işlemi ile birlikte, söz konusu süre içerisinde her bir cihaz için ayrı ayrı olmak üzere ödeme kaydedici cihazlara ait levhayı vergi dairelerinden alarak işyerlerinde muhafaza etmesi gerekir.


 1.1.2016 tarihinden itibaren akıllı yazarkasa kullanmayan kalmayacak. Son günlere kalıp cezalı duruma düşmemek için, bir an önce akılı yazarkasaların alınmasında fayda var. Aksi halde cezalı duruma düşebilirsiniz. (600-TL ile 1.300-TL)

 

KAYNAK: NOKTAX.COM